Logo Torget

Vann, lek og kunst

Vannelement: Vann som stemningsskapende element gjør plassen mer attraktiv og inviterer til lek. (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis)
Vannelement: Sokkelen utvides med et nytt trinn. Vannet går i ring og renner ut i små bekker som skaper rom for lek. Sokkelen blir som et stort møbel med mange sitteplasser (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis)

 

Vann, lek og kunst gir opplevelser

Torvet skal være et spennende møtested for folk i alle aldre. Plassen blir ikke en lekeplass i tradisjonell forstand, men det er viktig at barna finner spenning og inspirasjon til lek og aktivitet. Dette ivaretas gjennom det som bygges av permanente elementer som blant annet møbler, vannspeil og ny sokkel på Olavsstatuen og de aktiviteter dette legger til rette for.

«Vannur» rundt Olavsstatuen

Statuen av Olav Tryggvason er et landemerke og et ikon for byen. I den nye planen er sokkelen utformet som et «vannur» og får et nytt trinn og fontene.

Vannet går i ring rundt sokkelen og lager små bekker med fontenesprut som vil være attraktiv for lek og utforsking. Vannet renner ut på klokkeslettene tre, seks, ni og tolv, og vil tydeliggjøre soluret.

Vannspeil

Et lite basseng i form av et vannspeil plasseres utenfor Sommergården i den nordøstre delen av Torvet. Her plantes et tre midt i et vannspeil. Bassenget vil skape et attraktivt sted for lek. Vannspeilet vil reflektere himmelen og tilføre lys og farge til området rundt.Vannet fyller granittkassen, renner over kanten og ned i en rist. Lyden av rennende vann vil forsterke sommerstemningen i det mest solfylte hjørnet av Torvet.

Drikkevannpost

En vannpost med drikkevann står utenfor Hornemansgården. Vann fra vannposten vil fylle ei vannrenne formet som Nidelva som er nedfelt i dekke. Funfact: Det har vært vannpost på Torvet siden 1777, da byen fikk sitt første vannverk.

 Skulpturer

Torvet får i alt 21 benker i granitt. Noen av benkene er laget med utsparinger, og i disse åpningene skal det plasseres ti skulpturer. Skulpturene ble laget i forbindelse med Steinhuggerfestivalen i juni 2019,  og er resultatet av et samarbeid mellom Trondheim kommune og Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider. Skulpturene er laget ut fra temaet «Games». Skulpturene er valgt av en jury, mens én er stemt fram av publikum som folkets favoritt.

Intensjonen med skulpturene er å skape et spennende estetisk element som kombinerer kunsthåndverk og lek. Små og store kan gå på skulpturjakt helt til alle er oppdaget!

Les mer om skulpturene i denne saken.

Watermusic

Billedhugger Fritz Røed har laget fonteneskulpturen Watermusic som viser musiserende fauner. Fontenen får ny plassering i Munkegata mot Ravnkloa. Fontenen får ny belysning, og benker blir plassert inntil.

Opplevelser gjennom bruk

Det flate byromsgolvet vil gjøre det enkelt å ta i bruk midlertidige installasjoner som også kan invitere til aktivitet og opplevelser. Torvet kan bli en arena der flere av byens aktører kan bidra til å skape liv, og det er mulig å se for seg både trampolinekurs, sykling, klatring, musikk og dans ved å ta i bruk ulike deler av torvflata.

 

Vannspeil: Opplevelser, stemning og lek gjennom vann (Illustrasjon: Visualis).
Vannspeil: Opplevelser, stemning og lek gjennom vann (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).