Logo Torget

Vann, lek og kunst

Vannelement: Vann som stemningsskapende element gjør plassen mer attraktiv og inviterer til lek. (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis)
Vannelement: Sokkelen utvides med et nytt trinn. Vannet går i ring og renner ut i små bekker som skaper rom for lek. Sokkelen blir som et stort møbel med mange sitteplasser (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis)

 

Vann, lek og kunst gir opplevelser

Torvet skal være et spennende møtested for folk i alle aldre. Plassen blir ikke en lekeplass i tradisjonell forstand, men det er viktig at barna finner spenning og inspirasjon til lek og aktivitet. Dette ivaretas gjennom det som bygges av permanente elementer som blant annet møbler, vannspeil og ny sokkel på Olavsstatuen og de aktiviteter dette legger til rette for.

«Vannur» rundt Olavsstatuen

Statuen av Olav Tryggvason er et landemerke og et ikon for byen. I den nye planen blir sokkelen bredere og utformes som et «vannur», noe som vil tydeliggjøre soluret.

Vannet vil gå i en smal indre ring rundt sokkelen og renne ut i små bekker som er plassert på klokkeslettene tre, seks, ni og tolv.

Vannspeil

Utenfor Sommergården i den nordøstre delen av Torvet skal en av granittkassene fylles med vann. Bassenget danner et vannspeil som reflekterer himmelen og tilfører lys og farge til området rundt. Vannet fyller granittkassen, renner over kanten og ned i en rist. Lyden av rennende vann vil forsterke sommerstemningen i det mest solfylte hjørnet av Torvet.

Bassenget blir noen få cm dypt og vil skape et attraktivt sted for lek. Små fontener som plutselig dukker opp av vannflata vil forsterke lekenheten.

Opplevelser gjennom bruk

Det flate byromsgolvet vil gjøre det enkelt å ta i bruk midlertidige installasjoner som også kan invitere til aktivitet og opplevelser. Torvet kan bli en arena der flere av byens aktører kan bidra til å skape liv, og det er mulig å se for seg både trampolinekurs, sykling, klatring, musikk og dans ved å ta i bruk ulike deler av torvflata.

 

Vannspeil: Opplevelser, stemning og lek gjennom vann (Illustrasjon: Visualis).
Vannspeil: Opplevelser, stemning og lek gjennom vann (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).