Logo Torget

Sitteplasser og møblering

En pust i bakken: Mange varierte sitteplasser både langs bebyggelse og under trær i utkanten av torgflata. Illustrasjon fra Torvet mot Hornemannsgården og Matzowgården i sørøst (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).
En pust i bakken: Nye Torvet får opp mot tusen offentlige sitteplasser. Granittbenkene gir plass til mange (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).

 

Torvet – byens møteplass nummer én!

Gode offentlige oppholdssoner er viktig for at Torvet skal bli en naturlig møteplass. Den nye planen legger til rette for et stort antall sitteplasser på de mest attraktive stedene med mest sol og lite vind. Til sammen er det planlagt opp mot tusen offentlige sitteplasser på Torvet og i Kongens gate.

Les også: Planlegging av byrom med fullskala tester

Varierte sitteplasser

Nye Torvet får universell utforming. Det betyr blant annet at sitteplassene skal være tilpasset alle som bruker området. Derfor blir det etablert mange forskjellige og varierte sitteplasser rundt hele Torvet. I tillegg gir dette fleksibilitet knyttet til ønsket eksponering og varierende klimatiske forhold gjennom dagen og året.

Granittbenker

De permanente benkene blir bygget i granitt. Disse blir liggende i den såkalte møbleringssonen som omkranser og rammer inn den store torvflata. Benkene vil gi plass til mange, og skal gjennom enkel og repeterende form bidra til ro i det store bildet av Torvet. Trær og blomster plantes i midten av hver benkemodul.

Ti av benkene får hver sin unike utsmykkingsdetalj. Steinhuggere fra hele verden vil under European Stone Festival i Trondheim konkurrere om å lage skulpturer som skal pryde benkene. Tema for konkurransen er «Games», og vinnerskulpturene blir en del av den permanente utsmykkingen på Torvet.

Konkurransen arrangeres i regi av Trondheim kommune og Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) i forbindelse med Steinhuggerfestivalen 21.-23. jui 2019.

Les mer om utsmykkingen her.

Benker og bord

Mellom hver benkemodul blir det plassert ut benker, bord og stoler. Benkene får rygg-og armlene som gir god sittekomfort. Langbord gjør at flere kan sitte sammen og stoler og småbord gir flere valgmuligheter. Møblene er planlagt utformet i tre og vil få sin endelige form og utførelse når detaljarbeidet er ferdig.

Det skal også plasseres ut offentlige benker og bord i soner langs husveggene som ikke brukes til uteservering. Disse skal bidra til ytterligere variasjon og mangfold. Her vil også rullestoler og barnevogner komme inntil.

Hverdagsscenen og Olavsstatuen

Den nye hverdagsscenen utenfor Trondheim Torg brukes allerede som sitteplass når det ikke foregår noe der. Scenen har mange kanter som benyttes.

Statuen av Olav Tryggvason får ny og større granittkant rundt sokkelen. Dette vil også øke antall sitteplasser. Sokkelen har i alle år vært et kjent samlingspunkt på Torvet og vil bli enda mer attraktiv med ny utforming. Vannelementer vil tilføre nytt og stemningsskapende særpreg og invitere til lek.