Logo Torget

Trønderåkle i stort format

13.12.2019
Nye Torvet blir en åpen og verdig plass midt i hjertet av byen (

Torvet har nå fått et solid og vakkert natursteindekke i skifer av høy kvalitet. I tillegg til at steindekket skal være solid, skal det også være pent. Og nå kan vi kjenne igjen mønsteret som er inspirert av trønderåkle.

Før julemarkedet inntok Torvet, var plassen åpen en liten stund og da kunne vi for første gang tydelig se det vakre mønsteret på plassen. Her er det brukt naturstein i flere fargenyanser som på forhånd er testet ut.

Mønsteret som er inspirert av trønderåkle er lett å kjenne igjen i steinleggingen på Torvet.

Underlag som må tåle mye

Torvet er byens storstue og fornyes i et hundreårsperspektiv. For å ta vare på Torvet som byens festplass kreves en robust, varig og verdig utforming som tåler tidens tann. Torvet er arena for store arrangement og underlaget må tåle mye.

Rigging av store scener og utstyr forutsetter tung transport og høy belastning. For å være sikker på å lykkes, er det på forhånd gjort mye testing. Et stort testfelt på Nyhavna i Trondheim ble brukt til å forske på hvordan underlag og naturstein oppfører seg sammen, når det blir utsatt for høy belastning og skiftende årstider med variert temperatur.

Til sammen er det lagt ca. 10.400 kvadratmeter skifer på torvflata, og det er fjernvarme i grunnen som gjør at det kan holdes snø- og isfritt på vinteren.

Møbler og dekke i granitt

Torvet får mange flere oppholdssoner og sitteplasser enn tidligere. De permanente møblene er bygget i granitt; et materiale som tåler å stå ute og som eldes med verdighet. Granittbenkene rammer inn torvflata og det er lagt granitt med mønster i to farger også i dekket under benkene. Til våren skal senter i granittbenkene fylles med trær, busker og blomster.

– Torvet har vært et uvanlig stort steinleggingsprosjekt for kommunen. Selv har vi ikke spesialkompetanse på dette. Vi har derfor leid inn dette. De har bidratt med opplæring av steinleggerne og har vært her jevnlig og kontrollert både komprimering og steinlegging, forteller prosjektleder Marit Solum som er veldig godt fornøyd med resultatet!

Selv med julemarkedet på torvet, er mønsteret i det store bygolvet lett å kjenne igjen.
Selv med julemarkedet på torvet, er mønsteret i det store bygolvet lett å kjenne igjen.