Logo Torget

Hør om Torvets historie under Kulturnatt!

12.09.2019

Er du nysgjerrig på Torvets historie og hva arkeologene har funnet av spor etter utgravingene de siste årene? Legger du turen innom bakgården til Hornemansgården under Kulturnatt vil du få mange svar (13. september klokken 17-20).

Verdifull kunnskap

Arkeologer fra Niku vil presentere de nyeste funnene fra undersøkelsene som er gjort på Torvet, og flere av gjenstandene blir med. Det blir også en liten orientering om hva de har funnet ut om gatene rundt Torvet før bybrannen i 1681.

– Undersøkelsen og resultatene er viktige fordi vi vet veldig lite om utkanten av byen i middelalder og frem til bybrannen. Nauclers kart fra 1658 har blitt stående som en «sannhet» når det kommer til gateløpene på 1600-tallet og tidligere, uten at man har hatt mulighet til å undersøke nøyaktigheten og detaljene i dette, sier arkeolog Julian Cadamarteri ved Niku.

Les mer om funnene her.

Funn fra romertiden

Utgravingene som er gjort i forbindelse med renoveringen av Torvet har gitt arkeologene en unik mulighet til å undersøke nettopp dette. Området som er undersøkt er på nesten 12 000 kvm.

– Funnene spenner i tid fra romertid til anleggelsen av Torvet i 1681 og videre fram til dagens torg. De gir et innblikk i utviklingen og bruken av hele området over lang tid noe som gir opphav til mange nye og spennende synteser og tanker om bruken av Nidarneset før byen, byutviklingen gjennom middelalder og fram til 1681 samt hvordan Cicignons byplan og nyregulering av byen ble mottatt og fulgt, sier Cadamarteri.

Siste etappe i Kongens gate

6. august startet renoveringen av Kongens gate mellom Torvet og Nordre gate. Samtidig startet siste etappe av arkeologenes fire år lange skattejakt på Torvet. Når arbeidet her er ferdig, settes punktum for den største arkeologiske undersøkelsen som noen gang er utført i Trondheim. 12 000 kvm er undersøkt enten gjennom utgraving eller overvåking.

Her finner du alle nyhetene om fornyingen av Torvet!

Ønsker du nyhetsbrev fra Torvet i Trondheim? Meld deg på i grønt felt nederst på siden!