Logo Torget

Status fremdrift på Torvet

04.04.2019

Kontrastene i arbeidet som gjøres på Torvet for tiden er store. I det sørlige hjørnet ved Hornemansgården og Matzowgården dominerer gravemaskinene, mens det nord på torvflata drives en annen form for presisjonsarbeid der steinlegging og møblering er i gang.

Se hvordan Torvet blir!

Fremdrift

Det meste er logistikkmessig nøye planlagt når byens største og viktigste byrom er under rehabilitering. Men det er vanskelig å forberede seg på absolutt alt.

– Vi har støtt på flere utfordringer underveis. Ukjente kabler i grunnen og rørledninger som ikke ligger der de er tegnet inn, er typiske eksempler. Når dybdene heller ikke stemmer, blir det også mer graving, som igjen spiser av tida, sier byggeleder Gunnar Klokkerhaug.

Innimellom dukker det også opp et og annet smykke, potteskår o.l. som skal undersøkes av arkeologene. Så langt har prosjektet klart å hente inn forsinkelsene.

– Uforutsette hendelser løses med fleksibilitet fra både entreprenør og prosjektgruppe. Vi er godt fornøyd med at forsinkelsene ikke ser ut til å påvirke tidspunktet for når Torvet skal stå ferdig, sier prosjektleder Marit Solum.

Økonomi

Økonomisk ser det ut til at Torvet ferdigstilles innenfor rammen som er gitt. Våren 2019 vil de største gravearbeidene foregå på den sørlige delen av Torvet, hvor de to siste tekniske rommene er under bygging. I tillegg fortsetter arbeidet med en underjordisk støttemur i samme område.

Etter sommeren vil det omfattende arbeidet med teknisk infrastruktur under bakken være ferdig. Det videre arbeidet vil i all hovedsak konsentreres rundt steinlegging og møblering av resten av Torvet, og prosjektet vil gå over i en fase hvor faren for store forsinkelser blir noe mindre.

Les også: Torvet bygges smart og fremtidsrettet

Nytt dekke

Torvet får helt nytt dekke av naturstein, og det stilles store krav til kvalitet når skiferen og granitten skal legges.

– Dekket skal tåle til dels voldsomme påkjenninger som blant annet rigging av store scener, og utførelsen må derfor være deretter. Det er også veldig mange ting som henger sammen, så entreprenøren må ha tunga rett i munnen for at kummer, renner, sluk, belysning og møblering skal havne på rett sted i tråd med det intrikate mønsteret i dekket, sier Solum.

Torvet skal stå ferdig sommeren 2020.

Ønsker du nyhetsbrev fra Torvet i Trondheim? Meld deg på i grønt felt nederst på siden!