Logo Torget

Fant grav med over 1000 år gamle beinrester

19.09.2017

Arkeologene har gjort det som beskrives som et uventet og uvanlig funn i forbindelse med utgravingene ved Hornemansgården. Det som trolig er en båtgrav fra tidlig vikingtid (500-800-tallet) ble nylig oppdaget, og tirsdag ble pressen invitert til Torvet for å se gravfunnet.

Arkeologene sier funnet er av stor betydning og at det forteller mye om samfunnet her for rundt 1500 år siden.

Begravd i båt

– Dette er stort! Vi er ganske sikre på at det har ligget en båt her som trolig er brukt til en begravelse. Forsiktig graving har vist at det ikke er noe trevirke igjen, men klumper av rust samt enkelte dårlig bevarte nagler viser at det sannsynligvis er en båt som er gravd ned her, sier prosjektleder Ian Reed ved Norsk institutt for kulturminneforskning (Niku).

I båten er det funnet beinrester og andre gjenstander som støtter antakelsen om at arkeologene har kommet over en båtgrav. Beinrestene er i dårlig forfatning og Reed sammenligner dem med konsistensen på en brunost. Nå skal beinrestene DNA-testes for å få bekreftet at det er menneskebein.

Som regel ble én person begravd i slike båtgraver. Kun et par prosent av befolkningen ble begravd, og det var trolig viktige personer fra viktige familier som ble gravlagt. Båten er trolig en Åfjordbåt på rundt 20 fot, det vil si at den kan ha vært opp mot seks meter lang.

Les mer om arkeologiske funn på Torvet her!

Avslutter utgravingene

Dette funnet markerer slutten på utgravingene som er gjort på Torvet de siste årene. Nå skal området ved Hornemansgården dekkes til før arbeidet med opprustingen av Torvet begynner. Byggetrinn 1 starter i oktober og tar for seg gateløpet Kongens gate fra Prinsenkrysset og fram mot torvflata. I april 2018 starter arbeidet med selve Torvet.

Les mer og se illustrasjoner av nye Torvet her!

Formen på båten er markert med blått tau. Arkeologene mener det er en Åfjordbåt på rundt 20 fot som ble gravd ned på Torvet og brukt som kiste i en begravelse (Foto: Niku).

Ønsker du nyhetsbrev fra Torvet i Trondheim? Meld deg på i grønt felt nederst på siden!