Logo Torget

Torgkona flyttes når arkeologene starter

10.08.2017

I forbindelse med at Torvet i Trondheim skal oppgraderes er det behov for å flytte den kjente og folkekjære skulpturen «Go`dagen» laget av Tone Thiis Schjetne i 1980.

På grunn av arkeologiske utgravinger ved Hornemansgården vil det være nødvendig å flytte skulpturen nå i august. Arbeidet med å fornye Torvet starter i oktober, og rundt påske 2018 har arbeidet kommet så langt at selve torvflata berøres.

– For å unngå unødig frakting og demontering som i verste fall kan skade skulpturen, velger vi å lagre den trygt fram til den skal settes opp igjen når Torvet er ferdig, sier prosjektleder Marit Solum.

Fra august 2017 til høsten 2019 vil ikke skulpturen være tilgjengelig for publikum. I denne perioden vil den bli forsvarlig lagret i kommunens lager på Valøya. Skulpturen vil få en ny sentral plassering på Torvet høsten 2019.

Fakta om «Go’dagen»:

  • Laget av billedhugger Tone Thiis Schjetne i 1980
  • Skulpturen er ca. 175 cm høy og støpt i bronse
  • Innkjøpt av Trondheim kommune i 1983 og har siden den gang stått utenfor Matzowgården på den sørøstre kvadranten av Torvet
  • Laget etter modell av Anna Kornelia Holm, en kvinne fra Skjervøy i Troms, som kom til Trondheim for å arbeide som hushjelp. Som pensjonist tilbrakte hun mye tid på torget eller på en benk ved Nidarosdomen. Alle som hilste fikk et blidt «Go’dagen» til svar (Kilde: Wikipedia).