Logo Torget

Testing av skiferdekke på Torvet

09.05.2017

Røff kjøring med brannbil og dropping av stålkule fra 15 meters høyde. Det nye skiferdekket som skal pryde Torvet må tåle mye, og 9. mai ble testfeltet på Nyhavna utsatt for den tøffeste belastningen så langt i prosjektet.

– Vi ønsker å finne ut hvor høy påkjenning det nye dekket må tåle. På Torvet skal det blant annet rigges til store konserter, og dette krever mye tungt utstyr og tung transport, sier prosjektleder for Torvet, Marit Solum.

Les sluttrapporten fra Sintef her.

Les også: Tester seg fram til nytt golv på Torvet

Se video:

Må tåle mye

Golvet som skal legges i forbindelse med fornyingen av Torvet skal ligge i flere generasjoner, og i tillegg til å tåle mye skal det også se pent ut. I samarbeid med blant andre Sintef ble det høsten 2016 etablert et 100 kvadratmeter stort testfelt på Nyhavna i Trondheim. Her forskes det på hvordan underlag og naturstein oppfører seg sammen, og i ulike kombinasjoner, når det blir utsatt for høy belastning og skiftende årstider med variert temperatur.

I hele vinter har testfeltet blitt belastet ved at tunge kjøretøy fra brannvesenet og Norsk Stål har benyttet det i sin daglige kjøring. Dagens test var mer intensiv. Det ble gjennomført vridningspåkjenninger med tung bil i tillegg til at ei stålkule på fire kilo ble droppet ned på skiferdekkene fra fire til 15 meters høyde.

– Vi slipper kula fra ulike høyder for å se hvilke skader som oppstår. Blir skiferen ødelagt er det underlaget som er for dårlig, forklarer Solum.

Videre denne uka skal det også gjøres såkalte heftforsøk. Da blir det boret kjerner gjennom dekket for å registrere heft mellom skifer og settelag.

Rapport før sommeren

Erfaringene med testfeltet på Nyhavna blir presentert i en rapport som skal være ferdig før sommeren. Hvem som skal levere skifer til det nye bygolvet på Torvet blir klart i løpet av året.

Testfeltet på Nyhavna er en av flere fullskala tester Torvet-prosjektet gjennomfører i forbindelse med fornyingen av byens viktigste byrom. 1:1-tester er tidligere i planleggingen benyttet for å undersøke hvordan møbler, sitteplasser og omlegging av gangbaner vil fungere. Slike tester er med på å gi verdifull informasjon om hvordan planlagte tiltak vil virke inn på bruken av byrommet.

Les mer: Planlegging av byrom med fullskala tester

Last ned Veilederen for byrom (pdf)

Ønsker du nyhetsbrev fra Torvet i Trondheim? Meld deg på i grønt felt nederst på siden!